BLOG
Ageisme
Ageisme: vooroordelen, stereotypering en discriminatie op grond van leeftijd, is een wijdverbreid probleem Ouderen worden daardoor achtergesteld. In de strijd tegen ageisme propageert de WHO een communicatiecampagne om meer begrip voor ageisme te kweken bij media, beleidsmakers, politie etc. Een actieve emancipatie vanuit de mensen in de derde levensfase zou ook een goed idee zijn. Let’s stop ageisme!
Antwoord op vergrijzing #1: eerste winst in overgang van werk naar pensioen
Moeizaam doorwerken tot aan de pensioengerechtigde leeftijd en dan abrupt stoppen is misschien niet de beste manier. Een ander carrière einde biedt kansen zowel voor de werkgever, de werknemer en de maatschappij. Hierover serieus in gesprek gaan en andere mogelijkheden voor een gewaardeerde rol onderzoeken en creëren is zinvol, ook voor later.
Silver economy is the new green
Silver economy is the new green. Inspirerend betoog van Esko Aho op de European Week of Active and Healthy Ageing in december 2020
De Unie en de derde levensfase.
Vakbond de Unie is er ook voor leden in de derde levensfase. Zij zorgen voor informatie en inspiratie. In coronatijd gaat dat via YouTube. Met onder andere een interview met JongeOuderen.
Beleid gericht op de derde levensfase
In het rapport: ‘De derde levensfase: een geschenk van de eeuw’, bepleit de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving voor meer beleid gericht op de derde levensfase. Zij geven in 3 inspiratiedossiers aan hoe dat zou kunnen. Een 4de dossier als fundament zou welkom zijn.
Focus ook op de jonge ouderen!
Jonge ouderen kunnen een belangrijke bijdrage leveren in de problemen als gevolg van de vergrijzing. Zij vormen een groot inzetbaar potentieel én ze kunnen zichzelf veel beter voorbereiden op later. Een focus op deze doelgroep in het beleid is dan ook aan te bevelen.