Selecteer een pagina

Over respect en samenwerken

Ellen Verkoelen, 50 Plus Rotterdam roept op om de barricades te bestijgen. Maar staan de ouderenpartijen en bonden al niet zowat elke dag op die barricades? Misschien is het beter als juist de barricades eens een keer worden verlaten en het potentieel van mensen in de derde levensfase in te zetten voor samenwerking en het zoeken naar oplossingen?

Oproep

“Laten we barricades maar weer eens gaan bestijgen”. Dat is de oproep van Ellen Verkoelen, fractievoorzitter van 50Plus in Rotterdam. Ze mist het respect en de beloning voor ouderen in de samenleving en haalt de jaren vijftig, zestig, zeventig weer in gedachten. Een tijd waarin men op de barricades streed vóór seksuele revolutie en tegen wereldoorlogen en kruisraketten. Maar staan de ouderenpartijen en bonden al niet zowat elke dag op die barricades? Misschien is het beter als juist de barricades eens een keer worden verlaten. Als tussen het wapengekletter over de  pensioenindexering en AOW koppeling gewoon een bezoek gebracht wordt aan het daadwerkelijke strijdtoneel om daar met twee benen op de grond samen met anderen te zoeken naar oplossingen.

 

Karretje

Het is altijd weer mooi om te zien hoe de geschiedenis dan weer voor het ene en dan weer voor het andere karretje kan worden gespannen. Het beeld van de roerige jaren zestig is zonder twijfel een mooi en strijdbaar beeld. Maar het zijn ook de generaties van de jaren vijftig en zestig die naast alle goede dingen ook uiteindelijk de biodiversiteit in de wereld om zeep hebben geholpen, een vernietigend wereldwijd massatoerisme hebben opgetuigd en een gigantisch klimaatprobleem hebben veroorzaakt. Maar goed, no hard feelings, wij zijn ook van deze club, hand in eigen boezem.

 

Respect

Tuurlijk, een column moet stevig zijn en tot discussie aanleiding geven. Toch is het gebrek aan respect voor ouderen geen aanwijsbaar fenomeen in onze samenleving. Sowieso is er respect onderling en ook de jongere generaties hebben door de bank genomen echt wel respect voor hun ouders en grootouders. Enkele uitzonderingen daargelaten, zoals rare types als “dor hout” Zwagerman en ene zekere “kijk mij nou eens stoer doen” Kelder.

 

 Schuld

Het valt niet te ontkennen dat er met de pensioenen iets aan de hand is en dat de ontkoppeling van AOW en loonontwikkeling niet zo’n slimme keuze is. Daarvoor zijn de barricades zinvol. Maar de indruk is wel dat lang op de barricades staan, ook iets doet met de lengte van de tenen. Want wie geeft nu precies die schuld aan de ouderen? Als de gemeenten een feitelijke constatering doen dat het aan het einde van de woon carrière een opstopping te zien is, is dat echt niet hetzelfde als dat de oudjes de schuld krijgen van de wooncrisis. Het is een feitelijke constatering die hout snijdt. De beleving van ‘de schuld krijgen’ wil nog niet zeggen dat die schuld ook werkelijk is gegeven. Dat geldt ook voor de zorgcrisis, de coronacrisis en zo voort.

 

Potentieel

Eenmaal weg van die barricades valt het dus op de begane grond best wel mee met het gebrek aan respect en met de wijzende vinger. Daar is ruimte voor serieuze overpeinzing, analyses en samenwerking. Er is immers wel degelijk een groot probleem aanstaande: de vergrijzende samenleving, met een impact voor iedereen. Misschien is het ook voor de ouderen en voor de partijen die hun belangen vertegenwoordigen zinvol om te bedenken wat zij zelf voor inbreng zouden kunnen hebben in de oplossing. Hoe ze dat gigantische potentieel aan denkkracht en aan handen zouden kunnen inzetten en hoe ze dat enorme leger van de mensen in de derde levensfase zouden kunnen mobiliseren hiervoor. Als dat lukt zal het respect alleen maar groeien en de beloning is er vanzelf, want het gaat uiteindelijk over de eigen toekomst.

 

Aan de slag

Maar deze gedachte heeft waarschijnlijk geen politieke waarde . Het gaat in de politiek namelijk niet primair om het oplossen van problemen, maar om het winnen van zieltjes en om het behartigen van belangen. Het is altijd wel weer even wennen aan het idee dat het zo nu eenmaal in elkaar steekt. Laten we hopen dat de ouderen zelf, in wijken en buurten die handschoen serieus gaan opnemen en laten we ook hopen dat de barricades daarbij niet te veel in de weg staan. Dan is er kans van doorkomen.

JongeOuderen.nl

Januari 2022