Selecteer een pagina

Ouderen gevangen in een negatief verhaal.

Professor Jan Latten (demograaf) reageert in de Telegraaf op de plannen om het vermogen dat in het huis zit te gaan belasten. https://twitter.com/JanLatten/status/1450487853914501123 . Hij schetst een beeld dat ouderen in een negatief verhaal gevangen zitten en roept op om dat beeld te veranderen. Hij hoopt dat politici gaan inzien dat veel ouderen in de knel zitten en zich meer gaan inzetten voor een vriendelijke levensavond.

Het lastige is dat mensen vaak helemaal kunnen opgaan in hun verhalen en dat zij zich daar aan vasthouden, zonder nog naar het ander verhaal te luisteren. Misschien kan een nieuw verhaal hierin uitkomst bieden?

 

 

 Negatief

“Je zou verwachten dat er meer mét en vóór ouderen wordt gedacht. Maar helaas ligt het anders” stelt professor Jan Latten in de Telegraaf. Latten schildert het verhaal waarin ouderen als de veroorzakers worden neergezet van maatschappelijke problemen. Ze maken de zorg onbetaalbaar en zadelen de maatschappij op met een coronabeleid dat eigenlijk helemaal niet nodig is. Ze profiteren van allerlei regelingen om een koophuis te krijgen en weigeren daar iets voor terug te betalen.

Zeur

Het is een verhaal dat inderdaad veel wordt verteld, soms gepaard gaand met een lach en dan weer met een gemene steek onder water. Het is het verhaal over de ‘oude zeur’,  over de ‘vroeger was het beter’- type die in de rij bij de supermarkt staat te treuzelen en overal in de weg staat met de elektrische fiets. Die tig keer opnieuw vraagt of dat inloggen op die Wifi wel veilig kan. Die“hebben wij weer!”  roepen, omdat het reisje naar de Canarische eilanden is weggevallen door Corona of een vervelende vulkaan en op Twitter klagen dat het pensioen wordt aangetast en dat er niemand is die zich om hen bekommert.

Lekker

Het zijn uiteraard de mensen die nog niet tot deze groep behoren die het verhaal zo graag willen horen of vertellen. Zij weten heus wel dat het niet klopt, zo gaat dat nu eenmaal met verhalen. Zo vallen de eigen ouders nog wel mee, hoewel die het ook wel vaak hebben over vroeger op hun werk…..bla bla bla.  En natuurlijk kennen ze die gevallen van ouderen die niet rijk zijn, die pech hebben gehad qua inkomen, gezondheid of de plek waar de wieg heeft gestaan. Maar toch blijft dat negatieve verhaal over de ouderen een lekker verhaal om aan vast te houden.

Tweespalt

Die ouderen hebben weer hun eigen verhaal. Ze worden uitgekotst, verliezen elk jaar koopkracht, komen niet voor in de financiële plaatjes van de politici en worden als tweederangsburgers weggezet, uitgescholden zelfs als “dor hout”. “Dat was vroeger wel anders”, vertellen zij dan tegen elkaar.

Het nadeel van die verhalen is dat ze zo tegenover elkaar staan. Verhalen krijgen volgers en die zien de hele dag door de bewijzen van de juistheid. “Zie je wel” Kijk maar.” “Zei ik het niet?” “Zul je zien dat…….voila!” In de loop van de geschiedenis zijn het die verhalen met hun volgers die voor veel moois, maar ook voor veel ellende hebben gezorgd.

Nieuw verhaal

Als maatschappij schieten we helemaal niets op met die tweespalt. Het zou beter zijn als er een nieuw verhaal komt, een verhaal van de jonge ouderen. Het zijn de ouderen die genieten van het feit dat ze zijn gestopt met de ratrace van groei en consumptie. Zij zijn blij dat ze verantwoordelijkheden hebben kunnen overdragen en niet meer die routine hoeven te doen die ze soms wel 45 jaar lang hebben gedaan. Maar zij zijn zeker ook maatschappelijk begaan en willen vanaf de zijkant, op hun eigen tempo, graag nog wel iets doen. Zij willen best wel een stukje van de maatschappelijke puzzel overnemen waar de rennende meute niet aan toe kan komen. Zij kunnen uiteraard ook voor hun eigen toekomst zorgen, als ze zelf kwetsbaar en afhankelijk worden. Dan hoeven ze daar later anderen minder mee lastig te vallen.

Pioniers

Dat zou een nieuw verhaal kunnen zijn, dat gaat over de pioniers van de derde levensfase. Een verhaal met volgers die niet geloven in die oude tweespalt van ‘zij tegen wij’ en die met verve een nieuw terrein willen verkennen en ontplooien. Het wordt tijd dat er ruimte komt voor dat verhaal. Laten we het gaan oppakken.

U hoort van ons.

JongeOuderen.nl

September 2021